Exatlonisták az olimpián

exatlonisták az olimpián

Az Exatlon Hungary első három évadában több olyan sportoló is szerepelt a Bajnok csapatban, akik korábban részt vettek már olimpián, vagy olimpiára készülnek. Nézzük kik voltak ők.

Exatlonisták az olimpián

1 évad

Esztergályos Patrik

Patrik az első évadban a legjobb férfi versenyző volt, pechjére az első évadban csak egy abszolút győztest hirdettek, aki Huszti Kata lett. Mivel a nézőknek nem tetszett a lebonyolítási módszer, így a második évadtól már van külön férfi és női győztes, és mindkettő kap pénzdíjat. Patrik így hiába lett a legjobb a fiúk között, a pénzdíjról lemaradt.

2014-ben Nankingben a II. Ifjúsági olimpiai játékokon első lett párbajtőrben egyéniben, és csapatban pedig második. Siklósi Gergely volt a csapattársa, aki a Tokyoi olimpián 2021-ben ezüst érmes lett egyéni párbajtőrben.

Dombi Rudolf

Dombi Rudolf a 2012-es londoni olimpián győzött kettes kajak 1000 méteren Kökény Rolanddal.

Ungvári Miklós

Ungvári Miklós több olimpián is részt vett, a 2012-es londoni olimpia volt számára a legsikeresebb, ahol ezüst érmet szerzett cselgáncsban a 66 kg-os súlycsoportban.

Ungi a tokyoi olimpián is szeretett volna indulni 40 évesen, de nem tudta kvalifikálni magát.

Az öccse, Ungvári Attila kijutott, de az első meccsén kiesett.

Fodor Rajmund

Fodor Rajmund kétszeres olimpiai aranyérmes vizilabdában, 2000-ben Sydneyben és 2004-ben Athénben volt a győztes csapat tagja.

2. évad

Tóth Dávid

Tóth Dávid 2012-ben a londoni olimpián ezüst érmes volt kajak négyesben 1000 méteren, csapattársai: Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás és Pauman Dániel voltak.

Csollány Szilveszter

Csollány szilveszter 1996-ban Atlantában ezüst érmet szerzett tornában gyűrűn, és 2000-ben Sydneyben pedig arany érmet ugyanebben a számban.

3. évad

Szabó Gabriella

Szabó Gabriella három olimpián is nyert érmet.

2004-ben Pekingben ezüstöt nyert kajak négyesben 500 méteren.

2012-ben Londonban aranyat nyert nyert kajak négyesben 500 méteren.

2016-ban Rióban két aranyat nyert, kajak négyesben és kajak kettesben 500 méteren.

Kozák Danutával készült a tokiói olimpiára, de amikor a járvány miatt elhalasztották egy évvel 2021-re, akkor befejezte pályafutását, mert úgy érezte nem tudna még egy év felkészülést végigcsinálni. 2021 márciusában azt nyilatkozta, ha folytatják, akkor Kozák Danutával közösen nyertek volna Tokióban.

Kozák Danuta végül Bodonyi Dórával indult Tokióban és harmadikok lettek.

Kozák Danuáték bronzérméről így nyilatkozott Gabi:

“Sokkhatás alatt állok, nem tudtam elképzelni egy ilyen előfordulhat, hogy Danáék bronzérmet fognak végül átvenni, illetve hogy Tamiék leszorulnak a dobogóról. Döbbenten állok a helyzet előtt” – mondta a Rióban ebben a számban aranyérmes kajakozó. Szerinte az erős hátszélben nagyon nehéz volt versenyezni, és óriási szerencséje volt az új-zélandi egységnek, mert ők inkább sprinterek, és a több másodperccel rövidebb szeles pálya nekik kedvezett, de ettől függetlenül nagyon megérdemelték az aranyérmet. Más kérdés, hogy ez nem volt annyira szerencsés a magyar lányoknak.

Akik 2024-re készülnek

Vannak olyan sportolók az Exatlonisták között, akik a 2024-es párizsi olimpiára szeretnének kijutni.

Esztergályos Patrik párbajtőröző ifjúsági olimpiai bajnokként robbant be a magyar sportéletbe, akit akkor az egyik, ha nem a legígéretesebb hazai vívónak tartottak. A felnőttpályafutása nem úgy kezdődött, ahogyan eltervezte, de a 2024-es párizsi olimpiára szeretne kijutni.

Bors Máté szintén a 2024-es párizsi olimpiát vette célba windfoil sportágban ez egyfajta szörf, és csak 2019. novemberében dőlt el, hogy olimpiai osztály lesz. Nem lesz könnyű dolga Máténak, mert elég drága a felszerelés, többek között azért is vállalta el az Exatlont, mert abban bízott, ha jobban megismerik az emberek, akkor könnyebb lesz szponzort találnia.

Szendy Lilla célja is a párizsi olimpia, de nem lesz könnyű dolga, mert kajakban nagyon erős a magyar mezőny. A nemzetközi versenyeken korlátozva van, hogy egy-egy nemzetből hányan indulhatnak, ezért először a magyar válogatókon kell kiharcolni az indulás jogát, ahol legalább olyan erős a mezőny, mint a világversenyeken. A legendás kajak edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin szerint Lillának van esélye, még az Exatlon alatt nyilatkozott az egyik bulvárlapnak, hogy folyamatosan figyelte Lillát a műsorban, és szerinte akár a 2024-es olimpia egyik főszereplője is lehet.

Kempf Zozo is párizsba készül, mivel 2020-tól a freestyle BMX is részese az olimpiai játékoknak.

Így nyilatkozott:

“Nagy álom lenne számomra kijutni bármilyen formában is az olimpiára. 2024-ben lenne esély arra, hogy kijussunk/kijussak, de addig még sok idő van, rengeteg edzés szükséges ahhoz, hogy ez összejöjjön, viszont esélyt mindenképpen látok rá.”

Tokióban Logan Martin nyerte a BMX freestyle-t, erre kell felkészülnie Zozónak.